20 mei 2024
imgHeader BVT Gezelschapsdieren
imgHeader BVT Landbouwhuisdieren

Diagnostica

Diagnostica > Hond > Speed Parvo

Speed Parvo

Speed Parvo puppyHet canine parvorvirus veroorzaakt een ernstige darminfectie bij de hond, vooral bij pups, (hemorragische gastroenteritis) die gepaard gaat met koorts en leukopenie.

Het risico op een besmetting met het canine parvovirus is het grootst voor pups op een leeftijd tussen de 6 tot 12 weken, wanneer het gehalte aan maternale antistoffen in het serum afneemt.2 Het risico op sterfte is dan zeer hoog (tot 50%). Bij volwassen dieren verloopt de infectie vaak subklinisch.3

Het virus is zeer resistent en kan daardoor langdurig in de omgeving aanwezig blijven. In kennels kan de ziekte dan ook endemisch zijn.

Op plaatsen waar honden in groepen leven is het van groot belang om vroegtijdig een diagnose te stellen.

Voordelen

  • Speed Parvo is een belangrijk hulpmiddel bij de differentiële diagnose van diarree bij de hond. Op basis van deze test kan bepaald worden of het dier geïsoleerd moet worden en welke hygiënische maatregelen genomen moeten worden.
  • Het Filter CapTM systeem van Speed Parvo zorgt ervoor dat de dierenarts de test in slechts twee stappen kan uitvoeren en dat de afleesbaarheid optimaal is.
  • Snel en eenvoudig, de Speed Parvo test kan in slechts 10 minuten in de praktijk worden uitgevoerd op een fecesmonster.
  • Speed Parvo is zeer stabiel en kan gedurende 24 maanden worden bewaard bij kamertemperatuur, tussen de 2 °C en 30 °C.

1. KAADEN O.R. - Comparative study of Speed Parvo with an ELISA laboratory kit (95 dog feces). Ludwig-Maximilians-Universitat, München, 1998, unpublished.
2. LEGEAY Y. - Parvovirose et gastro-entérites infectieuses canines – Encyclopédie vétérinaire, 1992 ; Médecine Générale : 1000, 6p.
3. LEVY J. - Outbreak intervention : canine and feline parvovirus. Proceedings of the SEVC, Barcelona, 2009.