23 februari 2020
imgHeader Vuurwerkangst 2017

Vuurwerkangst

Compendium

 

Vuurwerkangst > Telizen kat > Toepassingsmogelijkheden

Toepassingsmogelijkheden kat

Telizen, de eerste aanpak bij angstproblemenTelizen kat
Al sinds mensenheugenis drinkt men thee ter ontspanning. De stof uit de theeplant die zorgt voor de ontspanning heet L-theanine. Telizen bevat L-theanine en heeft de volgende eigenschappen:

het zwakt de reactie door abnormale angst af
het werkt rustgevend voor de kat
het verhoogt de leercapaciteit

Hoe herkent u een angstige kat?
Angst is een normale reactie bij bedreigende situaties. In de natuur is angst een uiterst belangrijk overlevingsmechanisme. Een konijn zal bij angst een lage houding aannemen en zich verdekt opstellen. Een hert zal het op het rennen zetten en een slang zal aanvallen. Een angstige kat kunt u herkennen aan bijvoorbeeld:

 een verlaagde lichaamshouding
 of een gekromde rug
 de oren plat naar achteren
 een opgezette vacht
 soms blazen of grommen
 focus op de bedreiging

Wanneer wordt angst abnormaal?
Bij sommige huisdieren is de angst abnormaal geworden. Abnormale angst is een angst voor een situatie die helemaal niet bedreigend is (bijvoorbeeld een autorit) of voor een situatie die wordt verwacht (bijvoorbeeld een eventuele ontmoeting met de dominante kater uit de buurt). In het laatste geval is er altijd een bepaalde mate van angst aanwezig en kunt u het volgende aan uw kat zien:

 veel of juist weinig wassen
 verminderde activiteit of speelgedrag
 zichzelf verstoppen
 snel schrikken
 afwisselende eetlust

Waarom een angstige kat behandelen?

Als uw kat een keer angstig is, dan hoeft dit geen probleem te zijn. U bent toch ook weleens bang? Wanneer de angst bij uw kat continu aanwezig is of grote vormen aanneemt in een bepaalde situatie, dan kunt u beter hulp inroepen van uw dierenarts. Abnormale angst is voor de kat vervelend, omdat:

 een angstige kat lijdt
 stress en angst een kat agressief kunnen maken
 gedragsproblemen door angst verergeren bij afwezigheid van een behandeling
 het risico op ziekte groter is (stress heeft een negatief effect op de huid, weerstand en belangrijke organen)

Abnormale angst is niet altijd makkelijk te herkennen, waardoor het voor u moeilijk is om op tijd naar de dierenarts te gaan. Toch is het belangrijk dat een abnormaal angstige kat snel wordt herkend en behandeld. Niet alleen is dat voor uw kat fijner, maar ook de kans op een succesvolle behandeling is groter.

Telizen wordt aangeraden in geval van:
Telizen - voor rust en ontspanning Angst op straat
 Angst voor andere katten
 Angst door verandering van woon- of familiesituaties
 Angst voor bepaalde sitauties: vuurwerk, reizen, bezoek aan trimsalon of dierenarts

Angst behandelen
Inmiddels wordt Telizen succesvol ingezet door veel dierenartsen en gedragstherapeuten bij katten met abnormale angst. Het is belangrijk dat u de behandeling gedurende 2 maanden volhoudt. Telizen wordt twee maal daags toegediend volgens de onderstaande doseringstabel. Uw kat zal het als een beloning ervaren, want Telizen is zeer smakelijk!

Telizen dosering schema

Naast het gebruik van Telizen wordt geadviseerd om gelijktijdig gedragstherapie toe te passen. Gedragstherapie is overigens, ook bij het geven van andere medicamenten wegens ongewenst gedrag, altijd van groot belang. Daarom is het raadzaam uw dierenarts om advies te vragen.

Sinds kort is op de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht de nieuwe gedragskliniek geopend. Hier werken gedragsbiologen, psychologen en dierenartsen nauw samen om het gedragsprobleem van uw kat te onderzoeken om tot een diagnose te komen. Vervolgens wordt er een behandelplan samengesteld dat specifiek op uw kat is afgestemd en kan de nazorg zelfs via uw eigen dierenarts of gedragstherapeut verlopen. 

De combinatie van gedragstherapie, speciale oefeningen en het geven van L-theanine, zal afwijkend en ongewenst gedrag bij angstige dieren sneller helpen verminderen. Kortom:

Telizen, de eerste aanpak bij angstige katten

  Bewezen voordeel
 Zeer smakelijk
 Zeer veilig
 Ook voor honden!