22 september 2019
imgCalf Health Management 2018
imgHeader CHM 2019 - Kriptazen

Kalver DiarreeDiarree bij kalveren is een veel voorkomend probleem en de hoofdoorzaak van kalversterfte in de eerste levensweken. Bij kalveren die nog drinken heeft een orale rehydratietherapie de voorkeur. Bij sterk gedehydreerde kalveren moeten eerst met een infuus behandeld worden door de dierenarts.

Bij acute diarree is dehydratie levensbedreigend in tegenstelling tot hypoglycemie (energietekort). Een effectieve orale rehydratietherapie dient allereerst de wateropname te maximaliseren.

De wetenschappelijke basis voor orale rehydratietherapie wordt gevormd door twee basisprincipes:
1. Suikers bevorderen de actieve opname van natrium (zout) in de darmcel.
    Water wordt passief mee getransporteerd.
2. De osmotische waarde wordt bepaald door de concentratie aan suikers en elektrolyten in de
    oplossing. De beste resultaten worden behaald met een isotone osmotische oplossing. 

Lactolyte bevat de lactose in de vorm van lactoserum voor de energievoorraad. Lactoserum is een natuurlijk melkbestanddeel. Het enzym lactase in de darm blijft geactiveerd waardoor de overgang naar melkvoeding probleemloos verloopt. Het is smakelijk en heeft dus een goede acceptatie.

Lactolyte is een isotone oplossing waardoor de wateropname wordt gemaximaliseerd. Hypertone preparaten bemoeilijken de wateropname of veroorzaken zelfs osmotische diarree. Lactose wordt in de darmcellen omgezet in glucose en galactose. Daardoor heeft Lactolyte een tweemaal zo hoog energieniveau dan een gewone glucoseoplossing.