20 november 2024
imgHeader Identificatie
Identificatie
Een chip
Afleesapparaten
Waarom chippen?
Registreren

 

 

Identificatie > Een chip

Een chip (Transponder)

Uitleg naald en chipEen chip bestaat uit een gesloten buisje, met daarin een geheugenchip en een spoeltje dat als antenne fungeert. De chip is klein: de BackHome BioTec chip is slechts circa 10 mm lang en heeft een doorsnede van slechts 1,6 mm! Het veilige onbreekbare “BioTec” omhulsel zorgt ervoor dat de chip met het weefsel vergroeit en niet door het lichaam wordt afgestoten.

In de microchip is een code opgeslagen. De chip zelf is niet actief. Er zit geen batterijtje in, het dier zal er dus niets van merken en de levensduur is vrijwel onbegrensd. Pas op het moment dat er een afleesapparaat bijgehouden wordt, gebeurter iets. Het afleesapparaat is een elektromagnetisch gestuurd zend- en ontvangstapparaat. Het afleesapparaat geeft een elektromagnetischGrootte van een transponder signaal af dat de chip activeert, waarna deze via een radiosignaal met de identificatiecode van het dier antwoordt. Als resultaat verschijnt deze code op het scherm van het afleesapparaat. Een chip wordt daarom ook wel “transponder” genoemd. Omdat het omhulsel van de BackHome BioTec chip onbreekbaar is, is deze veiliger dan een chip in een (breekbaar) glazen buisje.

 

 

Overal uit te lezen
In Europa is voor identificatie van dieren gekozen voor chips en afleesapparaten die voldoen aan de ISO standaard. Dit is erg belangrijk. Buiten Europa, met name in de Verenigde Staten (USA) worden ook chips toegepast die niet aan de ISO-norm voldoen. Dit heeft grote nadelen: zo is het bijvoorbeeld niet duidelijk welk merk afleesapparaat moet worden gebruikt om de chip af te lezen. Het is aan te bevelen om dieren die een niet-ISO chip hebben bij invoer in Europa alsnog te voorzien van een ISO chip. ISO staat voor International Standardization Organization. De ISO commissie stelt wereldwijd technische standaarden voor allerhande producten vast; zo ook ISO normen voor elektronische identificatieapparatuur. Het idee van ISO is dat elke ISO (FDX-B type) chip onafhankelijk van het merk of de fabrikant van de chip af te lezen moet zijn door een ISO afleesapparaat (onafhankelijk van het merk of de fabrikant ervan). 

In Nederland (en de rest van Europa) worden door dierenartsen bij dieren uitsluitend ISO chips ingebracht, die zijn af te lezen met ISO afleesapparaten. Echter: in het buitenland zijn er in het verleden (en in sommige landen nu nog steeds) bij dieren oudere niet-ISO chips (FDX-A type) ingebracht. Om deze niet-ISO (FDX-A type) chips van verschillende merken af te lezen heeft men een zogenaamd 'volledig backwards compatible' afleesapparaat nodig; d.w.z. een afleesapparaat dat naast ISO (FDX-B type) chips alle niet-ISO (FDX-A type) chips kan aflezen. Voor de Nederlandse situatie kan een huisdierbezitter met een gewoon ISO afleesapparaat prima uit de voeten. Een afleesapparaatje voor particulier gebruik zoals de BackHome V800 is een prima optie. Voor professioneel gebruik is dit apparaatje niet geschikt, maar is er ruime keuze uit professionele apparaten. Meer info vindt u in de webwinkel.
  

BackHome transpondersIedere transponder een unieke code

 

 

De ISO chip heeft een unieke identificatiecode die uit 15 cijfers bestaat. Een huisdierenchip (die ook voor paarden wordt gebruikt) is een ISO chip van het FDX-B type; de chip functioneert conform ISO norm 11784 (codestructuur) en ISO norm 11785 (technisch concept). De identificatiecode van een huisdierenchip kan beginnen met de Nederlandse landencode, dit is het getal '528'. Na de landencode volgen 3 cijfers waaraan de fabrikant van de chip te herkennen is, gevolgd door de overige 9 cijfers. Het totale aantal cijfers (15) vormt de unieke identificatiecode van het dier, die niet te veranderen of uit te wissen is. Daardoor kan er geen enkele twijfel bestaan omtrent de identiteit van het dier.

Eén transponder voor alle diersoorten
Eigenlijk kunnen alle diersoorten worden geïdentificeerd door middel van een chip. Zo worden in dierentuinen de dieren al jarenlang voorzien van een chip, zodat er geen onduidelijkheid bestaat over de identiteit, hetgeen van groot belang is voor (internationale) fokprogramma’s, waarbij inteelt moet worden voorkomen. In Nederland is veel ervaring met het chippen van honden, katten, paarden en pony’s, papegaaien, schildpadden, fretten, reptielen en KOI-karpers.

Klik hier voor de instructievideo van de BackHome Slim Transponder