20 januari 2025
imgHeader Klinische Avonden Paard 2025
Inschrijven > Klinische Avonden Paard 2025
Inschrijven Klinische Avonden Paard (KAP)

In 2025 bieden de Gezondheidsdienst voor Dieren, PAVO en Virbac Nederland u weer de Klinische Avonden Paard aan. Er zijn inspirerende lezingen georganiseerd die u zowel fysiek als online kunt volgen. De inhoud van deze kennisbijeenkomst kunt u direct toepassen in uw praktijk. Aanmelden voor de livestream kan 13 februari 2025 tot 12.00 uur.

Wij kijken uit naar uw deelname!

 


 

Button Klik hierom in te schrijven

Het programma

14.30 uur Welkomstwoord Cluster paard van de KNMvD - Dr. Thibault Frippiat
14.45 uur ‘Worminfecties bij paarden; behandeling en preventie aan de hand van de leidraad’ - Drs. Astrid van den Brom – Spierenburg, Gezondheidszorg Paard
15.45 uur Pauze
16.00 uur ‘Infectieuze oorzaken voor abortus bij het paard, diagnostische mogelijkheden aan de hand van voorbeeldcasussen’ - Dr. Kees van Maanen, GD
17.00 uur Stamppotbuffet en een leuke demonstratie op de locatie
19.00 uur ‘The Road to Paris’ Drs. Julius Peters, FEI paardendierenarts
20.00 uur Sluiting avond

 

 


 

Onderwerpen

‘Worminfecties bij paarden; behandeling en preventie aan de hand van de leidraad’

Elke paardenarts komt in aanraking met parasieten; zowel bij de behandeling van zieke dieren als bij de preventie van ziekte in een groep, kun je voor flinke uitdagingen komen te staan. Er zijn veel factoren om rekening mee te houden; de omgeving, infectiedruk, leeftijd en weerstand/gezondheid van de patiënt, soms verschillende parasieten tegelijk en dan is er nog resistentieproblematiek tegen de bestaande ontwormmiddelen. De recent gepubliceerde leidraad is geschreven om handvatten te bieden voor de aanpak van complexe gevallen.

Tijdens deze lezing zal aan de hand van casussen besproken worden welke mogelijkheden en uitdagingen er zijn op het gebied van behandeling en preventie van worminfecties bij het individu en op bedrijfsniveau. 

Heeft u een interessante casus of specifiek vraagstuk dat Astrid als inspiratie kan gebruiken voor de lezing; mail het gerust door, dan doet zij haar best er aandacht aan te besteden (A.J.Spierenburg@uu.nl).

‘Infectieuze oorzaken voor abortus bij het paard, diagnostische mogelijkheden aan de hand van voorbeeldcasussen’ 

Een merrie kan om diverse redenen aborteren; afwijkingen aan het veulen, een gedraaide navelstreng en problemen bij de merrie zijn hiervoor bijvoorbeeld denkbare oorzaken. Als er op een bedrijf meerdere merries in een beperkt tijdsbestek hun veulen verliezen, wordt er echter zeker ook aan een infectieuze oorzaak gedacht. Ook kan in individuele casussen waarbij typische verschijnselen aan de nageboorte, de merrie of het veulen worden gezien, aan een infectieuze oorzaak gedacht worden. Hoewel Rhinopneumonie als oorzaak voor abortus bij de meeste paardendierenartsen (en eigenaren) wel bekend is, zijn er nog meer infectieuze oorzaken voor abortus bij paarden te bedenken. Wat kunt u als dierenarts in geval van dit soort verdenkingen betekenen om de oorzaak te achterhalen? Wat zijn risicofactoren en welke maatregelen kunt u eventueel adviseren om herhaling te voorkomen?

Tijdens deze lezing zullen de toegenomen mogelijkheden voor diagnostiek op het gebied van infectieuze abortus bij paarden besproken worden. Aan de hand van casussen komt deze diagnostiek en eventueel daaruit voortvloeiende maatregelen op het gebied van management aan bod.

‘The Road to Paris’

Stel je wordt gevraagd om lid te worden van de Veterinaire Commissie op de Olympische Spelen. Wat maak je dan allemaal mee? Hoe gaat dat in zijn werk? Kun je jezelf voorbereiden? Tegen welke problemen loop je aan? Dat hoort u in deze lezing!
 

Bevlogen sprekers

Drs. Astrid van den Brom – Spierenburg

Astrid is in 2007 als dierenarts afgestudeerd in Utrecht. Na zeven jaar in de eerstelijns paardengeneeskunde is ze, ook in Utrecht, begonnen met de opleiding tot Europees Specialist Inwendige Ziekten van het paard en mag zich sinds 2019 Europees Specialist noemen. Astrid werkt als internist bij de Universiteitskliniek voor Paarden in Utrecht, waar ze patiëntenzorg combineert met onderwijs en onderzoek. Ze is bezig met een promotietraject op het gebied van infectieziekten bij veulens. Andere aandachtsgebieden zijn luchtwegen, hoofdschudden en parasieten. Ze heeft ook bijgedragen aan de net gepubliceerde ‘leidraad paard en parasieten’ waarbij ze haar internistische kennis en praktijkervaring kon combineren. 

Voor meer informatie over Drs. Astrid van den Brom-Spierenburg, klik hier: https://www.uu.nl/medewerkers/AJSpierenburg

Dr. Kees van Maanen 

Na zijn afstuderen in 1986 werd Kees hoofd van het laboratorium voor MKZ-vaccinatiecontrole, diagnose van vesiculaire ziekten en paardenvirusziekten bij het CVI in Lelystad. In 1991 trad hij in dienst bij Royal GD waar hij specialiseerde in zowel veterinaire pathologie als veterinaire microbiologie. In 2001 promoveerde hij op het onderwerp paardenherpesvirus 1 en 4 en paardeninfluenzavirusinfecties: diagnose, epidemiologie en vaccinologie. Na diverse functies binnen de afdeling GD (kleine herkauwers, paard en gezelschapsdieren) geniet hij binnenkort van zijn pensioen.

Voor meer informatie over Dr. Kees van Maanen, klik hier: https://www.gdanimalhealth.com/en/About-us/animal-health-experts/kees-van-maanen
 

Drs. Julius Peters

The Road to Paris begon voor Julius Peters in 1955 toen hij in de stad Groningen het levenslicht zag. Hij werd al vroeg besmet met het paardenvirus. Het ponyrijden begon op Regina, een Shetlander gevolgd door de New Forester genaamd Caesar. Door een ongeluk op jonge leeftijd heeft Julius een heup gebroken en zich lange tijd in een rolstoel voortbewogen. In 1981 werd het dierenartsdiploma in Utrecht behaald. Op het Dienstencentrum Paardenhouderij in het Zuid-Limburgse Merkelbeek heeft hij de kneepjes van de voortplanting paard geleerd. In 1987 is hij neergestreken in Oosterwolde (Zuid Oost Friesland) en daar is hij later toegetreden tot de maatschap. In die tijd is hij ook erkend als Nederlands specialist voortplanting paard. Julius begon in 2000 zich te verdiepen in het behandelen van paardengebitten. In 2018 is hij samen met Chantal Elzinga de Kliniek voor Paard en Gebit gestart in Jonkersvaart. 
Hij is al meer dan 25 jaar werkzaam als officiële FEI-dierenarts op internationale paardenwedstrijden. Tevens werkt hij ieder jaar op het grote Concours Hippique van Aken maar heeft ook op meerdere Wereldkampioenschappen mogen werken als FEI gedelegeerde. Als kers op de taart was Julius lid van de Veterinaire Commissie op de Olympische - en de Paralympische Spelen welke afgelopen jaar in Parijs werden gehouden.

Voor meer informatie over Drs. Julius Peters, klik hier: https://www.equinedental.eu

 

Data en locatie

Dinsdag 11 februari 2025 - De Nieuwe Heuvel te Lunteren (alleen live, VOL)

De Nieuwe Heuvel is actief op diverse gebieden binnen de paardensport. Wat begon met paarden als bijzaak in het dorpje Overberg, werd door hard werken, een succesvol internationaal paardenbedrijf in Lunteren. De samenwerking tussen Familie Folmer en Femke Dijkstra heeft voor dit succes gezorgd. 

Inmiddels zijn zij al meer dan 50 jaar hengstenhouder en beschikken zij over een dekstation met een ruim aantal goedgekeurde dekhengsten. Waar De Nieuwe Heuvel nu vooral bekend staat om haar Friezen, was dat vroeger wel anders. Het hengstenstation begon met een zeer gevarieerd assortiment aan paardenrassen.  Sinds 1978 zijn zij zich meer gaan specialiseren in het Friese paard. Ook is het mogelijk om voor de veterinaire merriebegeleiding, een eigen merrie op het station te stallen.

Voor het beleren en/of keuringsklaar maken van paard(en) of voor pensionstalling bent u bij hen aan het juiste adres. Zij bieden een steeds wisselende collectie handelspaarden. Daarnaast is er al jaren een manege aanwezig waar jong en oud kan lessen. Kortom, op deze locatie is genoeg te zien tijdens de pauze!

Zie: De Nieuwe Heuvel


 

 

 

 

 

 

 

Donderdag 13 februari 2025 - Utopia Equestrian Estate te Meijel (live en online)

Bij Utopia Equestrian Estate komen kwaliteit en passie voor de paardensport samen. Exclusief ontworpen voor paarden, ruiters en grooms op topniveau, bieden de moderne faciliteiten alles wat nodig is om volledig op de sport te kunnen focussen. Gelegen in de prachtige omgeving van Meijel, in het hart van de Nederlandse paardensport, is Utopia de ultieme bestemming voor topsporters en hun paarden.

De ruime stallen en trainingsruimtes zijn speciaal ontworpen om paarden en ruiters te ondersteunen in hun weg naar topprestaties. Met moderne voorzieningen, zoals watermeters in iedere box, ruime zand- en gras paddocks, een compleet rehabilitatie center en luxe appartementen, zorgen zij ervoor dat zowel paarden als ruiters optimaal kunnen presteren.

Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in het dagelijks beheer. Van energiezuinige warmtepompen en zonnepanelen tot regenwaterhergebruik voor irrigatie: bij Utopia combineren zij luxe met zorg voor het milieu. 

Zie: Utopia Equestrian Estate



Inschrijven

Heeft u interesse om zich vakinhoudelijk na te scholen met deze 3 inspirerende onderwerpen?
Als u zich inschrijft, betaalt u voor het programma € 85,- per persoon. Op 11 februari 2025 is de locatie al vol, u kunt enkel nog kiezen voor 13 februari 2025. 

Mocht u toch graag 11 feb willen deelnemen, stuur dan een mail naar klantenservice@virbac.nl met het verzoek om op de reservelijst geplaatst te worden. Zodra er iemand afzegt, krijgt u bericht. Dit is dus geen garantie op deelname op 11 feb. 

Ook studenten Diergeneeskunde kunnen online deelnemen, voor hen geldt een speciaal tarief van €15,- per persoon.
Schrijf u nu in!

Hoe gaan deze avonden er praktisch uitzien? Zowel op 11 en 13 februari 2025 willen we fysiek samenkomen. Voor degene die er niet live bij kunnen zijn, is het mogelijk om op 13 februari 2025 online aan de bijeenkomst deel te nemen.

Accreditatie

Door zowel het PE Veterinair als het CPD zijn 3 accrediatiepunten toegekend voor deze bijeenkomst.