2 juni 2020
img1
img2
img3
img4
img5
img6
Actueel

Actueel

dec 10

Written by: Virbac Nederland
10-12-2010 03:07 

Meet the experts!

Zesde WVT Syposium 4 februari 2011

Apenheul, Apeldoorn

Op 4 februari 2010 tijdens “de maand van het gebit” heeft de Werkgroep voor Veterinaire Tandheelkunde (WVT) het zesde WVT Symposium gehouden. Tijdens dit WVT symposium wordt ieder jaar een onderwerp besproken door tandheelkundige dierenartsen van de WVT en tandartsen. De wisselwerking tussen deze twee medische beroepen maakt het tot een verrassend congres. Een zeer toepasselijke plek voor deze tandheelkundige dag was door Herman Kruijsen van Virbac georganiseerd, namelijk de Apenheul in Apeldoorn.

De onderwerpen waren dit jaar:
• Drs. Frans Knaake, tandheelkundig dierenarts: Orthodontische do’s and don’ts
• Dr. Henriette Booij-Vrieling: Up to date inzichten in tooth resorption bij de kat
• Dhr. Rob Sap: Anesthesie, state of the art update.
• ‘s Middags waren als gastsprekers tandartsen Dr. Evert van Amerongen en Dr. Martie van Gemert-Schiks met het onderwerp tandheelkundige problemen bij kinderen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Orthodontie
Bij de eerste lezing over de orthodontie kwam vooral naar voren dat het van groot belang is dat eigenaren en dierenartsen standsafwijkingen zo vroeg mogelijk onderkennen en niet een afwachtende houding aannemen zoals “oh wacht maar af dat groeit vanzelf wel goed”. Als dierenarts kunt U tijdens de vaccinaties het gebit mooi controleren en indien nodig er wat aan doen. De behandeling kan variëren van een extractie, een beugel of simpel een rubberen bal waar de hond op moet bijten! Heeft het dier er last of ongemak van dan dient een behandeling te worden ingezet. Bij dieren moet je vooral een functioneel probleem oplossen en niet, zoals bij mensen, een cosmetisch probleem. Ook gaf Frans mee dat als er dierenartsen zijn die met een tandheelkundig probleem zitten, zij altijd kunnen overleggen met of doorverwijzen naar de leden van de WVT, zie voor verdere informatie de website www.wgvt.nl.

Tandresorptie
Tooth Resorption of de vroegere FORL’s (Feline odontoclastische Resorptieve Lesions) werden daarna behandeld. Het was een wetenschappelijk en zeker dieper op de tandheelkundige materie ingaand verhaal. Het promotieonderzoek van Henriëtte werd belicht, centraal hierin staat de rol van lokaal aanwezige vitamine D en ontstekingen aan het mondslijmvlies. Door deze combinatie van factoren worden de odontoclastische cellen gestimuleerd die een caviteit (= een holte in de tand) veroorzaken. Het vitamine D gehalte in het voer is niet verantwoordelijk voor het ontstaan van tandresorptie, maar meer de aanwezigheid van lokaal vitamine D in het parodontale ligament in combinatie met een gingivitis of parodontitis. Als praktische tips werd meegegeven dat het van groot belang is dat de katten een gezond gebit moeten hebben. Door tandplak en tandsteen te bestrijden kun je de kans op het ontstaan van tandresorptie verminderen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Anesthesie
Rob hield een boeiend verhaal over de balanced anesthesie bij tandheelkundige patiënten. Ze vallen toch vaker in risicogroepen, ze zijn jong of geriatrisch. Het niet gebruiken van zuurstof is eigenlijk niet meer van deze tijd, het gebruik ervan voor de operatie en in de recovery is soms echt aan te raden. Tips en trucs kwamen langs zoals het gebruik van lokale blokken, waar aan te leggen, hoeveel en met welke naald. Pas ook op met een verdoofde tong, de hond kan er zo lekker op kauwen. Voorkom ook dat het dier afkoelt, bij gebruik van de tandheelkundige apparatuur kan het dier flink afkoelen. En de recovery in 2011 houdt in dat het dier zo comfortabel mogelijk wakker moet worden met een minimum aan pijn. Ook de echte betekenis van TLC zoals Rob die ziet werd als afsluiter meegegeven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cariës in het melkgebit bij kinderen
Na de lunch was het tijd voor de tandartsen. Ze werken voor de ACTA in Amsterdam en ze gaven aan dat zij bij de kindertandheelkunde tegen hetzelfde probleem aanlopen als wij dierenartsen. Namelijk geen mogelijkheid tot directe communicatie met de patiënt. Er zal altijd met een ouder of in ons geval met de eigenaar een behandeling besproken moeten worden, hierna zal deze het toch vooral moeten uitvoeren bij het kind of het huisdier. Dieper werd in gegaan op cariës bij het melkgebit. De cariës veroorzaakt een caviteit. Besproken werd of er een verschil in resultaat door het wel of niet behandelen op de mondgezondheid van het kind en daarmee de levenskwaliteit in de toekomst. Onderkenning van ontstaansproces van cariës, de herkenning en behandelingsstrategie werd besproken. Meegegeven dat het voorkomen, vooral door ouders, van cariës van bij kinderen het allergrootste belang is.

 Meet the experts in de st@art!

De dag werd afgesloten door Jeanette van der Wal, dierenarts bij de Apenheul, die ons een kijkje in de mond van verschillende mensapen gaf. Met in het achterhoofd dat de dierenartsen ook de tandheelkunde voor de apen uitoefenen en niet de tandartsen, sloot dagvoorzitter Andries van Foreest de dag af waarna de deelnemers de mensapen in het, voor publiek, gesloten park konden gaan bekijken.

Mocht u het gemist hebben?
Het WVT symposium was de moeite van het bezoek meer dan waard zeker omdat de wisselwerking tussen de twee beroepen een mooie symbiose geeft. Mocht u er volgend jaar bij willen houd dan 3 februari 2012 vrij in uw agenda.

Voorzitter WVT Marnix Lamberts en Evert Jan de Boer

 

 

Tags: