12 juni 2021
img1
img2
img3
img4
img5
img6
Actueel

Actueel

jan 24

Written by: Virbac Nederland
24-1-2012 12:07 

Ieder jaar staat de Veulenbrigade van de Universiteitskliniek voor Paarden (UKP) tijdens het veulenseizoen 24 uur per dag klaar om de beste intensieve zorg aan pasgeboren veulens te bieden. Van 1 maart tot 1 juli staat de veulenbrigade voor u en uw pasgeboren veulen klaar!

Virbac ondersteunt de Veulenbrigade 2012De Veulenbrigade is een team van specialisten en dierverzorgers/kliniekassistenten van de UKP en studenten Diergeneeskunde. De studenten nemen vrijwillig deel aan de brigade en worden getraind in theorie en praktijk voor dit doel. Deze training start in december en loopt tot en met juni. 

Virbac ondersteunt ook in 2012 de Veulenbrigade!
De veulenbrigade bestaat 21 jaar en is inmiddels een begrip. “Dat komt door de alertheid van de doorsturend dierenartsen en eigenaren hetgeen resulteert in een intensieve samenwerking tussen de specialisten en onze bevlogen studenten”, aldus Inge Wijnberg, Specialist Inwendige Ziekten Paard en verantwoordelijk voor de brigade.

Kwetsbare veulens
Virbac ondersteunt de Veulenbrigade 2012Veulens zijn vooral in de eerste maanden erg kwetsbaar. Een veel voorkomend probleem is dat een pasgeboren veulen de eerste 8-24 uur te weinig biest opneemt (2 liter binnen 8 uur is de minimale behoefte voor een 50 kg veulen) om zeer diverse redenen. Het onvoldoende opnemen van biest kan vele oorzaken hebben zoals een te vroeg losgelaten placenta met als gevolg zuurstof tekort, het te snel afbreken van de navelstreng, of nabloeden vanuit de navelstreng met als gevolg zwakte door anaemie of een zware bevalling met als gevolg zuurstof tekort.

De kansen voor het veulen nemen toe als infecties voorkomen worden. Een pneumonie of sepsis reduceert de kansen op overleving fors. De brigadiers controleren en voeden iedere 2 uur het veulen. Minimaal iedere vier uur wordt er bloed afgenomen om de gezondheidstoestand te checken.

In de speciale veulenbox kunnen merrie en veulen contact met elkaar houden. Insleep van ziektekiemen in de box wordt zoveel mogelijk beperkt. De brigadiers hebben alles binnen handbereik en doordat de veulenbrigade onderdeel is van de Universiteitskliniek is specialistische zorg altijd voor handen.

Dankbaar werk
Inge Wijnberg:”Wij werken nu al meer dan 20 jaar met de brigadiers. Het is ieder seizoen toch weer zo bijzonder hoe succesvol de studenten deze zorg oppakken.” Virbac ondersteunt de Veulenbrigade 2012

Demonstraties en lezingen
Op verzoek geven de brigadiers demonstraties waarin zij eenieder die geïnteresseerd is tonen hoe zij te werk gaan en wat er komt kijken bij deze zeer intensieve zorgverlening. Tevens geven zij presentaties over de veulenbrigade, waarin zij niet alleen hun werkwijze bespreken, maar ook de meest voorkomende problemen doornemen en vertellen waar men op dient te letten bij pasgeboren veulens.

KWPN Hengstenkeuring
De brigadiers zijn ook ieder jaar aanwezig op de KWPN Hengstenkeuring in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. Dit jaar staan zij met een stand in de Kempenhal en verzorgen zij donderdag, vrijdag en zaterdag een bijeenkomst met een presentatie in de Carrousselbar. Alle bezoekers kunnen deelnemen aan een quiz over veulens, hiermee kan het boek ‘Gezondheid en ziekte bij paarden’ van Prof. Dr. H.J. Breukink gewonnen worden.

Tags:
Er zijn geen Categorieën in deze blog.