19 juni 2024
imgHeader The Sience of Sweat
Hoe werkt zweten?

Waarom zweten paarden?

Hoe werkt zweten?

Hoe werkt uitdroging?

Zweten en sportpaarden

Zelf hydratatie testen

Maak de juiste keuze
The Science of Horse Sweat > Hoe werkt zweten? > Hoe bepaal je de juiste hydratatie voor jouw paard

Hoe bepaal je de juiste hydratatie van jouw paard?

Zelf vaststellen of een paard uitgedroogd isEr zijn enkele eenvoudige methodes om te controleren of jouw paard een juiste hydratatie status heeft.

‘Capillaire hervultijd’ test
1. Breng de bovenlip van het paard omhoog zodat het slijmvlies zichtbaar wordt.
2. Druk voor 3 seconden met je duim of wijsvinger zacht op het slijmvlies net boven de voortanden. Dit zorgt dat het bloed uit de capillaire bloedvaten geduwd wordt waardoor het slijmvlies bleek wordt.
3. Haal je vinger van het slijmvlies. Tel hoelang het duurt voordat het slijmvlies zijn natuurlijke roze kleur heeft. Normaliter komt de roze kleur binnen 2 seconden terug. Als dit langer duurt kan het zijn dat je paard uitgedroogd is of dat het een circulatie stoornis heeft.

‘Huid turgor’ test
Huid turgor: de spanningstoestand van de huid die op een grove, doch gemakkelijk waarneembare wijze een indruk geeft van het vochtgehalte van het lichaam
1. Pak voorzichtig ter hoogte van de hals, net voor het schouderblad van het paard, een stukje huid tussen duim en wijsvinger en til deze iets op.
2. Laat de huid weer los en kijk hoe snel de huid terugveert in zijn normale positie. Als de huid traag terugveert op zelfs blijft staan kan dat betekenen dat jouw paard uitgedroogd is.

Let op: het is belangrijk om beide testen regelmatig uit te voeren zodat je weet wat normaal is voor jouw paard. De 2 testen zijn eenvoudig uit te voeren en horen bij de dagelijkse verzorgingsroutine. Raadpleeg een dierenarts als je twijfelt of afwijkende testresultaten vaststelt. 

Handige tip: Science of Sweat