25 februari 2024
imgHeader The Sience of Sweat
Hoe werkt zweten?

Waarom zweten paarden?

Hoe werkt zweten?

Hoe werkt uitdroging?

Zweten en sportpaarden

Zelf hydratatie testen

Maak de juiste keuze
Acidose en Alkalose
De pH van het bloed van een paard is ongeveer 7.4 -7.45 waardoor het licht basisch is. He is dus erg belangrijk dat de pH binnen deze waarden blijft om optimaal te kunnen presteren. Gelukkig hebben een systeem dat dit goed reguleert echter dit kan alleen werken als er de juiste elektrolyten en vocht in de juiste hoeveelheid beschikbaar zijn.

De pH van paardenbloedAlkalose
Hypochloremische alkalose resulteert o.a. in een slechte prestatie en nervositeit als gevolg van een verhoogde ratio bicarbonaat t.o.v. chloor in het bloed.

Acidose
Paarden die een zware inspanning leveren gedurende een korte periode verliezen minder zweet maar produceren meer lactaat in de spieren op wat kan leiden tot acidose. Acidose resulteert in spierstijfheid en spierpijn, verminderd uithoudingsvermogen of zelfs bijdragen tot het ‘tying up’ syndroom.Voorbeelden van verschillende elektrolyten
verlies bij verschillende sporten:

Sport
Mate van zweet productie
Risico op:

Racing
Licht
Acidose

Springen
Licht tot Matig
Acidose

Mennen
Matig
Alkalose

Dressuur
Matig tot zwaar
Alkalose

Renbaan
Matig tot zwaar
Alkalose

Polo
Matig tot zwaar
Alkalose

Western
Matig tot zwaar
Alkalose

Endurance
Zwaar
Alkalose

Eventing
Zwaar
Alkalose

Stock work
Zwaar
Alkalose

Al deze elektrolyten spelen een vitale rol in de lichaamsfuncties van een paard en worden, in functie van de inspanning, in meer of mindere mate verloren tijdens het afkoel proces. Daarom is het noodzakelijk om een compleet elektrolyten supplement toe te passen met de juiste balans specifiek voor (sport)paarden.

Herstel
Na een periode van intensieve inspanning is de hartfrequentie nog verhoogd en moet de warmte afgevoerd worden. opgebouwd lactaat moet verwerkt worden en afvalstoffen en vrije radicalen uitgeschieden worden. Lactaat wordt geproduceerd wanneer het lichaam meer energie verbruikt dan dat er zuurstof voor beschikbaar is. Dit tekort zal na de inspanning hersteld moeten worden. Tijdens het herstelproces wordt met behulp van zuurstof lactaat terug omgezet in pyruvaat. Een paard zal dus veel zuurstof willen opnemen en zwaar ademen nadat de inspanning plaats heeft gevonden. Het hartfrequentie blijft verhoogd om via het bloed de zuurstof vanuit de longen over te brengen en dus blijft het paard zweten na de inspanning totdat de temperatuur genormaliseerd is.

Tijdens en nadat het zuurstoftekort wordt hersteld en de warmte afgevoerd wordt zullen de nieren het bloed filteren en alle afvalstoffen afvoeren. Vervolgens start het proces van herstel van alle lichaamsfuncties en veroorzaakte schade en zullen reserves aangevuld moeten worden.
Elke nutriënt verloren in dit proces, inclusief vitaminen, water en elektrolyten moeten aangevuld worden door het dieet en suppletie.

Hersteltijd verkorten
Het vitamine B complex spelen een belangrijke rol in het herstel van paarden die een inspanning hebben geleverd. Dit kan ook bij stress of ziekte het geval zijn. Vitamine B helpt zowel bij de ondersteuning van de eetluScience of Horse Sweatst als het herstelproces van bloed en spierweefsel.  
Vitamine E en selenium zijn krachtige anti-oxidanten die schadelijke vrije radicalen, die bij inspanning worden geproduceerd, neutraliseren. Zeker bij paarden die gevoelig zijn voor het ‘tying up’ syndroom.

Opgebouwd lactaat en de vorming van vrije radicalen spelen mogelijk een rol bij het ‘tying up’ syndroom. Dit kan bestreden worden door het gebruik van buffers en milde diuretica. Citraat buffers zijn een natuurlijke bicarbonaat precursor en toereikende hoeveelheden van deze stellen het lichaam eenvoudig instaat om effectief lactaat te neutraliseren voordat het tot schade van spiercellen leidt.

Interessant feit: Science of Sweat