8 juli 2020
img1
img2
img3
img4
img5
img6
Actueel

Actueel

mei 31

Written by: Virbac Nederland
31-5-2011 02:28 

Ieder jaar staat de Veulenbrigade van de Universiteitskliniek voor Paarden tijdens het veulenseizoen 24 uur per dag klaar om de beste intensieve zorg aan pasgeboren veulens te bieden. De veulenbrigade bestaat 20 jaar en is inmiddels een begrip. “Dat komt door de alertheid van de doorsturend dierenartsen en eigenaren hetgeen resulteert in een intensieve samenwerking tussen de specialisten en onze bevlogen studenten Diergeneeskunde”, aldus Inge Wijnberg, specialist Inwendige Ziekten Paard en verantwoordelijk voor de brigade.

De Veulenbrigade is een team van specialisten en dierverzorgers van de Universiteitskliniek voor Paarden en studenten Diergeneeskunde. De studenten worden getraind in theorie en praktijk voor dit doel. Deze training start in december en loopt tot en met juni.

Veulenbrigade

Kwetsbare veulens
Veulens zijn vooral in de eerste maanden erg kwetsbaar. Een veel voorkomend probleem is dat een pasgeboren veulen de eerste 8-24 uur te weinig biest opneemt. De oorzaak hiervoor is divers zoals een te vroeg losgelaten placenta, het te snel afbreken van navelstreng of een zware bevalling. De kansen voor het veulen nemen door de 24-uurs zorg enorm toe. Een veulen krijgt non-stop verpleging om de vochthuishouding op peil te houden. De brigadiers controleren en voeden zij iedere 2 uur het veulen. Minimaal iedere vier uur wordt er bloed afgenomen om de gezondheidstoestand te checken. In de speciale veulenbox kunnen merrie en veulen contact met elkaar houden. De brigadiers hebben alles binnen handbereik en doordat de veulenbrigade onderdeel is van de Universiteitskliniek is specialistische zorg altijd voor handen.

Veulenbrigade

Dankbaar werk
Inge Wijnberg:”Wij werken nu al 20 jaar met de brigadiers. Het is ieder seizoen toch weer zo bijzonder hoe de studenten deze zorg oppakken.” Anne Bloem, student Diergeneeskunde en nu voor het tweede jaar brigadier: “Het is echt hard werken als er een ziek veulen is. De samenwerking met de dierenartsen is erg leerzaam. Het geeft heel veel voldoening om zo'n klein, zwak diertje uiteindelijk in een goed, levendig veulen te zien veranderen. Ook de eigenaren maak je er heel blij mee, wat het allemaal heel dankbaar werk maakt.”

Open Dag
Op 18 juni organiseren de Universiteitkliniek voor Paarden en de Universiteitkliniek voor Gezelschapdieren een open dag. De veulenbrigade zal deze dag haar speciale veulenbox demonsteren. Alleen op deze dag demonstreert de veulenbrigade haar werk aan het publiek.

Meer informatie: Veulenbrigade 2011

Tags: