8 juli 2020
img1
img2
img3
img4
img5
img6
Actueel

Actueel

jun 14

Written by: Virbac Nederland
14-6-2011 12:54 

Donkey Sanctuary Bonaire

Stelt u zich eens voor: 126.000 kilo paardenvoer, 5.500 balen hooi en 600 tubes ontwormingspasta per jaar… Zo veel is er nodig om de ruim 400 ezels in de ezelopvang op Bonaire te verzorgen. Om nog maar te zwijgen over de overige benodigdheden en de dagelijkse werkzaamheden die daarbij komen kijken. Donkey Sanctuary Bonaire is dan ook dolblij met de structurele ondersteuning die zij van Virbac Nederland ontvangt!

Donckey Sanctuary BonaireEr wonen al honderden jaren ezels op Bonaire. De dieren werden in de 17e eeuw door de Spanjaarden meegebracht om als werkdier te worden gebruikt. Toen moderne voertuigen de ezels overbodig maakten, werden zij aan hun lot overgelaten. Helaas vergaat het de ezels niet goed in vrijheid. Doordat Bonaire een droog en dor eiland is, sterven veel ezels van  honger of uitdroging. Een nog groter gevaar is het verkeer. Ezels worden doodgereden of blijven zwaargewond achter langs de weg. Veulentjes die hun moeders verliezen, zijn zelf ook ten dode opgeschreven. Daarnaast zijn de ezels op Bonaire regelmatig het slachtoffer van mishandeling. Lange tijd was er geen enkele hulp voor deze arme dieren geregeld.

Daarom hebben de Nederlandse Marina Melis en haar echtgenoot Ed Koopman in 1993 op Bonaire een opvang opgericht voor zieke, gewonde en verweesde ezels: Donkey Sanctuary Bonaire. Tegenwoordig zet de stichting zich in om álle ezels van Bonaire een beschermd leven te bieden. Tevens wordt voorlichting gegeven over aan de eilandbewoners, op scholen en aan toeristen.

In Donkey Sanctuary Bonaire wonen op dit moment meer dan 400 ezels. Zij worden er voorzien van voedsel, drinkwater en medische verzorging en hebben er veel ruimte en vrijheid. Wanneer er een melding binnenkomt van een nog op straat levende ezel in nood, gaan vrijwilligers op pad om het dier te helpen. Zieke en gewonde dieren worden in de opvang verpleegd, waarbij zo nodig een dierenarts wordt ingeschakeld. Moederloze veulens worden met de fles grootgebracht. Dieren te niet meer te redden zijn, worden door de dierenarts in ieder geval uit hun lijden verlost. Alle hengsten die opgevangen worden, worden gecastreerd om uitbreiding van het aantal ezels binnen de opvang te voorkomen. Als de dieren hersteld zijn, mogen zij de rest van hun leven goed verzorgd en veilig doorbrengen op het grote omheinde terrein van de ezelopvang.

Donkey Sanctuary Bonaire is een kleine, geregistreerde non-profitorganisatie die volledig afhankelijk is van giften, donaties en het werk van vrijwilligers. De hulp van Virbac Nederland bij de dagelijkse medische verzorging van de ezels wordt dan ook bijzonder op prijs gesteld. Door het droge klimaat en het opstuivende zand hebben de ezels regelmatig last van conjunctivitis, waarvoor door Virbac Nederland oogzalf wordt gesponsord. Daarnaast moeten alle ezels ontwormd worden, waarvoor in totaal maar liefst 600 tubes ontwormingspasta nodig zijn. Ook deze worden door Virbac Nederland geschonken. Overigens vinden de meeste ezels de Eraquell-ontwormingspasta erg lekker en wordt er gevochten om een lik uit de tube!

Virbac, Donckey Sanctuary Bonaire

Wilt u net als Virbac Nederland iets doen om de ezeltjes op Bonaire te helpen? Of wilt u meer informatie. Kijk dan eens op de website: www.donkeysantuary.org

Via deze link kun je het laatste algemene nieuws bekijken.

Tags: