1 december 2020
img1
img2
img3
img4
img5
img6
Actueel

Actueel

mei 9

Written by: Virbac Nederland
9-5-2018 09:07 

Poster Chip & RegistreerHet is een goede traditie om in de maand juni extra aandacht te besteden aan het chippen én registreren van huisdieren. Bij het begin van de vakantieperiode is dit een logisch moment om aandacht te vragen voor de extra veiligheid die de chip biedt, mits gecombineerd met een goede registratie. Eigenaren die juist geregistreerd staan kunnen snel getraceerd worden. Dit is met name bij katten belangrijk, omdat er veel katten zwerven en/of in de opvang komen.

Het LICG adviseert huisdiereigenaren dan ook om nog voor de zomervakantie hun huisdier te laten chippen en registreren, of bij een al geregistreerd dier de registratie te controleren. Want ook als een huisdier wel geregistreerd is, wordt er vaak niet aan gedacht om aan de databank een telefoonnummer- of adreswijziging door te geven. Dat is heel jammer, want bij het vermist raken van een dier heeft de vinder niets aan een chipnummer zonder de daaraan gekoppelde juiste gegevens van de eigenaar.

Honden
Sinds 1 april 2013 is in Nederland een chip- en registratieplicht voor honden ingevoerd:

  • Alle honden, geboren vanaf 1 april 2013, moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt zijn en binnen 8 weken na de geboorte bij een aangewezen databank worden geregistreerd;
  • Alle honden, ongeacht de leeftijd, die vanaf 1 april 2013 worden geïmporteerd, moeten binnen 2 weken worden geregistreerd. Zij moeten al gechipt zijn om Nederland in te mogen (de registratieplicht geldt niet voor honden die korter dan 3 maanden in Nederland blijven, bijv. voor vakantie).

Katten
Het chippen van katten is in Nederland nog niet verplicht. Toch is het heel belangrijk om uw kat te laten chippen én registreren. Elk jaar komen veel katten in het asiel terecht. En vaak gaat dat om katten die zwervend zijn aangetroffen. Helaas komt het ook voor dat een aangereden kat binnenkomt waarvan de eigenaar niet bekend is. Een (correct geregistreerde) chip helpt om snel de eigenaar te vinden. Daarnaast komt het ook regelmatig voor dat mensen die een niet-gechipte kat vinden de kat zelf houden.

Logo ChipJeDierOp de website www.chipjedier.nl van het LICG is veel nuttig informatie te vinden. Tevens kunnen dierenartsenpraktijken via deze site aangeven of er in de maand juni speciale aandacht is voor het chippen. 

Advies aan huisdiereneigenaren: controleer voor de vakantie altijd of de registratie nog up to date is via www.chipnummer.nl!

Tags:
Er zijn geen Categorieën in deze blog.