Het zweetproces
Wanneer de geconcentreerde zweet oplossing uit het lichaam treedt en verdampt, neemt de voorraad aan elektrolyten in het lichaam af. Indien er niet voldoende reserves van elektrolyten zijn, of niet direct vervangen worden, nemen de functies af en kan een paard niet optimaal presteren.
Zweetverlies wordt bepaald door 3 factoren:
1. intensiteit van inspanning
2. Duur van de inspanning
3. Weersomstandigheden
Mensen produceren ongeveer 1 liter zweet per m2 huidoppervlak per uur en paarden 3 liter zweet per m2 huidoppervlak per uur. Daarbij is de samenstelling van het zweet van een mens, meestal wat, hypotoon, waardoor het lichaam hypertoon achterblijft terwijl zweet van het paard duidelijk hypertoon is waardoor het lichaam hypotoon achterblijft. Dat betekent dat bij de mens bij uitdroging door zweetproductie de dorstprikkel vaak hoger wordt, terwijl die bij het paard juist minder wordt.
Hoe langer een paard zweet, des te groter het verlies van elektrolyten.
Paarden onder invloed van stress door inspanning zijn vaak uitgedroogd als gevolg van verlies van zweet en verminderde dorst.
Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de samenstelling van paardenzweet. Sportpaarden kunnen tot wel 60 liter zweet per dag verliezen, met name onder warme, droge omstandigheden. Daarmee kan het verlies van elektrolyten door zweten significant worden.
Paarden die gedehydreerd (uitgedroogd) zijn hebben een dagelijkse suppletie van elektrolyten nodig (bijv. door gebruik van Recharge i.c.m. Neutradex®) wordt sterk aanbevolen, met name wanneer het rantsoen weinig natrium bevat. Bij plotse zware inspanning ontstaat er ook verzuring. Verzuring zorgt voor tijdelijke spierstijfheid en -pijnlijkheid en daarmee verminderde prestatie.
Daarnaast bevat het rantsoen van paarden niet altijd in voldoende mate alle noodzakelijke vitaminen, mineralen en spoorelementen. Optimale prestatie kan niet geleverd worden als het paard niet dagelijks de juiste hoeveelheden van essentiële vitaminen opneemt. Aanvulling van het dagelijks rantsoen ondersteunt prestaties. De samenstelling van deze corrigerende preparaten/ voedingssupplementen is zó gekozen dat alle voor het paard belangrijke vitaminen, mineralen en spoorelementen in een gunstige verhoudingen aanwezig zijn.